NOAA

De NOAA-satellieten (National Oceanic and Atmospheric Administration) hebben reeds een zeer lange geschiedenis achter de rug.
Het meteorologieprogramma van de VS is van start gegaan in 1960 met de lancering van de eerste meteorologische satelliet, TIROS -1 (Television and Infrared Observation Satellite), vrucht van de internationale samenwerking tussen de VS, het VK en Frankrijk. De TIROS/NOAA-satellieten werken in paren op tegengestelde polaire banen, en verzekeren zo een totale dekking van de aarde die elke zes uur wordt ge-update.

Vanaf 1970 werden de satellieten uitgerust met infraroodsensoren, waardoor de ononderbroken opname van data mogelijk wordt, dag en nacht. De satellieten bieden bovendien de kans op globale schaal het ijs en besneeuwde oppervlak, de oppervlaktetemperaturen van het water, de verticale temperatuursprofielen van de atmosfeer en de vochtigheid te meten. Vanaf dit moment werden de satellieten herdoopt tot NOAA.

Sinds 1978 worden de NOAA-satellieten uitgerust met een AVHRR radiometer, die in staat is elektromagnetische straling in het zichtbare, nabij-infrarode, midden-infrarode en thermisch-infrarode spectrum op te vangen.
Op 50 jaar tijd zijn vijf generaties satellieten gepasseerd: TIROS (10 satellieten), ESSA (9 satellieten), ITOS ( 8 satellieten), TIROS-N (3 satellieten) en ATN (Advanced TIROS-N, 13 satellieten totnogtoe). Het POES-programma (Polar Operational Environmental Satellite) omvat de laatste twee reeksen. Op dit moment zijn nog 5 NOAA-satellieten actief; de laatste van de serie, NOAA-19, werd gelanceerd in februari 2009. de satellieten zijn gedefaseerd. Op die manier wordt eenzelfde gebied 4 maal per dag overvlogen met een interval van nagenoeg 6 uur: in de voor- en namiddag door satellieten met een even nummer, ‘s nachts en aan het begin van de namiddag door satellieten met een oneven nummer.

Eigenschappen NOAA-15 tot NOAA 19
hoogte: 807 - 870 km
inclinatie: 98,5 - 99°
baan: quasi-polair, heliosynchroon
omwentelingsperiode: 101-102 minuten
terugkeerperiode: 1 dag

AVHRR/3 (Advanced Very High Resolution Radiometer) Sensor
De scanning radiometer AVHRR wordt gekenmerkt door een zeer breed observatieveld. Zijn strook is 2940 km breed en hij heeft een resolutie van 1 km in het IR en 0,5 km in het zichtbaar spectrum. Het instrument levert 2 x per dag wolkenbeelden van de hele wereld en biedt ook frequent beelden van land- en zeeoppervlakken. Het instrument is bijzonder geschikt voor de studie van vegetatie op wereldschaal, b.v. voor de studie van seizoenwisselingen. Bovendien kan men met AVHRR de oppervlaktetemperaturen van de zee en de ijsbedekking opvolgen.

Band
Bandbreedte Toepassingen
1 (visible) 0,58 - 0,68 Ám Dagkartering van bewolkte gebieden en van het aardoppervlak
2 (nabij IR) 0,725 - 1,00 Ám Dagkartering van bewolkte gebieden en van het aardoppervlak
3A (nabij IR) 1,580 - 1,64 Ám Detectie van sneeuw en ijs
3B (IR) 3,550 - 3,93 Ám Nachtkartering van bewolkte gebieden en temperatuur van zeeoppervlak
4 (IR) 10,30 - 11,30 Ám Nachtkartering van bewolkte gebieden en temperatuur van zeeoppervlak
5 (IR) 11,50 - 12,50 Ám Temperatuur van zeeoppervlak

AMSU-A1, -A2 en -B (Advanced Microwave Sounding Units) Sensor
AMSU-A beschikt over 15 kanalen in het microgolf-gebied en maakt het mogelijk verticale temperatuurprofielen te berekenen vanaf het aardoppervlak tot een druk van ongeveer 3hPa (45 km), zelfs bij aanwezigheid van wolken. AMSU werkt complementair met HIRS dat een beter resolutie heeft dan AMSU maar meer wordt beïnvloed door wolken. AMSU-B heeft 5 kanalen en meet ook vochtigheidsprofielen.

HIRS/4 (High Resolution Infrared Radiation Sounder)
HIRS beschikt over 20 kanalen (1 zichtbaar: 0,69 µm, 7 korte golflengte-kanalen: 3,7 – 4,6 µm en 12 lange golflengte kanalen: 6,7 - 15 µm). Dit instrument levert hoge resolutie temperatuurprofielen in wolkenloze omstandigheden. Deze metingen zijn van groot belang voor de meteorologie en de klimatologie

SBUV/2 (The Solar Backscatter Ultraviolet Spectral Radiometer)
Uit de metingen met dit instrument kunnen atmosferische eigenschappen worden afgeleid in verband met stratosferisch ozon (de globale en verticale distributie, de structuur en de dynamiek ervan,…)

SEM-2 (Space Environment Monitor)
SEM-2 meet de flux van geladen deeltjes op de hoogte van de satelliet en levert zo een bijdrage tot de kennis van het "zon-aarde" systeem.

SARP-2 (Search and Rescue Repeater and Processor Support)
Het Search en Rescue systeem, gesponsord door Canada, Frankrijk, Rusland en de USA, gebruikt satellieten en andere middelen om noodsignalen op te vangen van schepen, vliegtuigen, landexpedities of zelfs van individuen die met het nodige materiaal zijn uitgerust.


Verdelers van de gegevens

U.S. Geological Survey


AVHRR
Great Lakes
Courtesy of Environment Canada
http://ice-glaces.ec.gc.ca/

 


AVHRR
Norway
Courtesy of Tromsø Satellite Staion

HIRS
Courtesy of NASA,
Goddard Space Flight Center