EOEdu Nieuws
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests
Aardobservatie vanuit de ruimte - Educatieve initiatieven van het Federaal wetenschapsbeleid

A World of Images

Het SEOS-programma (Science Education through Earth Observation for high Schools) is een initiatief dat ijvert voor het gebruik van teledetectie in de leerplannen van wetenschapsvakken in middelbare scholen, gefinancierd via het 6de Kaderprogramma van de Europese Commissie (EC). Op basis van huidige onderzoeksresultaten zijn 15 internet-gebaseerde eLearning tutorials ontwikkeld door 11 verschillende partners van diverse Europese landen in samenwerking met het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

De inleidingsmodule "A World of Images" is bedoeld om een overzicht te geven van het huidige gebruik van remote sensing, en op die manier studenten warm te maken voor de mogelijkheden van deze technologie in het beheer en onderhoud van onze natuurlijke hulpbronnen. Deze module is, in nauwe samenwerking met andere modules, opgebouwd rond een reeks geselecteerde teledetectietoepassingen die het nut moet illustreren van verschillende beeldtypes voor verschillende doelen, van de lokale tot de globale schaal.

Elke toepassing wordt voorgesteld op een enkel scherm, waar een centrale afbeelding fungeert als een "eye-catcher". Tekst is met opzet beknopt gehouden; een informatieknop maakt het echter mogelijk een kort commentaar zichtbaar te maken. In dit commentaar staan een aantal links en vragen die leiden naar bijkomende informatiepagina's en naar de andere SEOS-modules.

De navigatie is zo intuïtief mogelijk ontworpen. De module opent met een korte animatie die een flyby binnen het zonnestelsel tot bij de aarde toont. De animatie eindigt bij een scherm vol miniatuurafbeeldingen die leiden naar de verschillende toepassingen; elke miniatuurafbeelding hoort samen met een gestyleerd icoon dat in één oogopslag duidelijk maakt over welk onderwerp elke teledetectietoepassing gaat. Daarnaast organiseert een menu de toepassingen in 5 thema's (lucht, water, land, klimaat en menselijke impact).

Er is ook een "teacher's corner" beschikbaar. Deze sectie bevat algemene invormatie over de module, werkbladen en vragenbladen die gebruikt kunnen worden in de klas, zowel als een lijst van klasactiviteiten die verband houden met teledetectie en de verschillende onderwerpen die aan bod komen in "A World of Images".

De module is getest in verschillende Europese middelbare scholen. Leraars en leerlingen gaven zeer enthousiaste feedback en hun commentaren werden gebruikt om de inhoud van sommige pagina's en de navigatie binnen de module te verbeteren.

De modules zijn in het Engels, Nederlands, Frans en andere Europese talen beschikbaar.

De modules ontdekken: www.seos-project.eu/modules