EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Kamchatka

Inleiding
Op 13 januari heeft een heftige uitbarsting van de vulkaan Bezymianny plaatsgevonden. De vulkaan is gelegen op het schiereiland van Kamchatka in een uithoek van Rusland, tussen de Stille Oceaan en de Zee van Osohk. Bezymianny maakt deel van 's werelds actiefst vulkanische gebieden.

De uitzonderlijke schoonheid van de plaats en de aanwezigheid van talrijke wilde diersoorten (de beschermde zalm, zeeotter de bruine beer en de zeearend) rechtvaardigen het feit dat zij op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco staat.

De beelden
De hieronder getoonde beelden werden genomen door de MODIS-sensors
(Moderate Resolutie Imaging Spectroradiometer) aan boord van de satellieten Aqua en Terra.
De rookpluim is volgens het Vulkanische Waarnemingscentrum van Alaska 6 km groot en is zeer goed zichtbaar op het bovenste beeld in ware kleuren en op het vals kleurencomposiet eronder.

Twee andere even actieve vulkanen van Kamchatka zijn eveneens zichtbaar op deze beelden. De valkaan Shiveluch (3283m, ten N-O van Bezymianny) barste uit op 11 januari en de tweede vulkaan, Klyuchevskaya (4835m, ten Noorden van Bezymianny), zond in geringe mate een rookpluim uit.


Modis beelden: het bovenste beeld is een echt kleurenbeeld, het onderste beeld is een vals kleurencomposiet waarop men de rookpluimen beter kan zien. (14/01/2004). © NASA
Klik op de beelden voor een uitvergroting op de MODIS Rapid Response System website

 

Meer info op Earth Observatory

Meer info op Smithsonian’s Global Volcanism Program