EOEdu Nieuws
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
  Speel met de hoofdsteden
  De poster
  Europa in het kort
  Spot-vegetation
  Het beeld
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests
Aardobservatie vanuit de ruimte - Educatieve initiatieven van het Federaal wetenschapsbeleid

De Europese Unie in perspectief
Verbonden in verscheidenheid

poster l'Union européenne - une nouvelle perspective


Op 1 mei 2004 was de Europese Unie overgegaan tot de belangrijkste uitbreiding van haar geschiedenis, zowel qua omvang als qua verscheidenheid. De tien nieuwe lidstaten waren: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slovakije en Slovenië.

Het Europa van vijfentwintig was op papier ontstaan. Het is aan elk van ons om dit in realiteit te brengen. De uitbreiding blijft echter zeer abstract naar de mening van vele burgers. Weinig Europeanen zijn in staat om alle de lidstaten op te sommen en nog minder om ze te lokaliseren.

Het is duidelijk dat er nog dient gebouwd te worden aan het Europa. De bijgaande beelden vormen een interessant middel om de territoriale verscheidenheid van de Unie visueel te verduidelijken. Bovendien en in tegenstelling tot de politieke kaarten, vestigen zij de aandacht op het reliŽf, de hydrographie en het bodemgebruik, stuk voor stuk elementen die het grondgebied over de nationale grenzen heen structuur geven. De beelden maken het dus mogelijk om de aandacht te vestigen op de elementen die eerder verenigen dan op de staatsgrenzen die verdelen.

Het opstellen van de poster werd bij die gelegenheid verwezenlijkt door de Unité de recherche en environnemétrie et géomatique van de Université catholique de Louvain. De poster bevat een satellietkaart van Europa die gerealiseerd werd op basis van een jaarsynthese van 366 SPOT VEGETATION beelden uit 2000. Daarnaast bevat de poster nog een tijdlijn met de verschillende stappen die tot de constructie van de Europese Unie hebben geleid (1945 tot heden) evenals een tekst die tot een meer diepgaande studie van het beeld uitnodigt.

Deze poster op A0-formaat was beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Engels. De poster is nu uitgeput.