EOEdu Nieuws
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
Moza´ek BelgiŰ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests
Aardobservatie vanuit de ruimte - Educatieve initiatieven van het Federaal wetenschapsbeleid

CD-Rom BEO, 'Belgian Earth Observation'

 


De BEO-cd-rom is de allereerste tool die door EODesk werd ontwikkeld, en had als doel teledetectie te ontsluiten voor de onderwijswereld en het grote publiek. Je zou hem kunnen beschouwen als de voorvader van deze website, waar de informatie vanop de cd-rom geregeld wordt geüpdatet en er voortdurend nieuwe topics ontwikkeld worden.

De cd-romvoorraad is nu uitgeput en zal niet meer worden vernieuwd. Je vindt dezelfde informatie van de cd-rom namelijk terug op de EOEdu-website, met uitzondering van het beeldverwerkingsprogramma. Als je een kopie van de cd-rom wil om de beeldverwerkingssoftware te gebruiken, stuur ons dan een aanvraag met uw adresgegevens.

Omschrijving van de cd-rom

BEO is een interactieve, drietalige cd-rom (Frans, Nederlands en Engels) die een waaier aan informatie bevat over teledetectie, de eigenschappen en toepassingen van satellietbeelden, en daar bovenop een beeldverwerkingspakket waarmee de gebruiker kennis kan maken met verschillende verwerkingstechnieken van satellietbeelden.

Er zijn zo’n 10.000 exemplaren van verdeeld, zowel naar de middelbare scholen van het land als naar buitenlandse overheden, universiteiten, onderzoekscentra, ...

1. De theorie

Wegwijs in teledetectietechnieken
Kennismaking met de basisprincipes van de ruimteteledetectie (beeldverwerving, beeldverwerking, GIS, radar), rijkelijk ge´llustreerd met figuren en animaties.

Satellieten, sensoren en hun beelden
Overzicht van de belangrijkste satellieten en sensoren, met informatie over eigenschappen en verdelers en ge´llustreerd met voorbeelden van kenmerkende satellietbeelden. Met extra aandacht voor de weersatellieten.

Toepassingen
Een waaier van toepassingen in acht verschillende domeinen (Landbouw, Ecologie en bosbeheer, Humanitaire interventies, Toegepaste Meteorologie, Global Monitoring, Gewest- en Stadsplanning, Mariene toepassingen en Milieurisico's) illustreert welke informatie men uit satellietbeelden kan halen.

Belgisch onderzoek
Hoe financiert de Belgische federale overheid het onderzoek inzake teledetectie? Wat zijn de krachtlijnen van het beleid? Een internetlink brengt je naar de belangrijkste onderzoeksinstellingen die actief zijn in dit domein.

Glossarium
Voor een beter begrip van de teksten is een verklarende woordenlijst voorzien. Je kan ze rechtstreeks raadplegen of via linken vanuit de teksten.

2. De praktijk : BEO Interactief

Beo Interactief is een beeldverwerkingsprogramma dat je op je harde schijf installeert. Je kan hier zelf aan de slag met satellietbeelden, ofwel op zelfstandige wijze, ofwel stap-voor-stap, geleid door de oefeningen in BEO Basis en BEO Plus. De oefeningen in BEO Basis maken je wegwijs in de basisprincipes van de teledetectie en laten je tevens kennismaken met de mogelijkheden van het beeldverwerkingsprogramma. De oefeningen in BEO Plus illustreren het belang van teledetectie voor een welbepaald thema en gaan hier dieper op in.