EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Werelddag voor de oceanen
  Dag van de aarde
  Record op beide polen
  Sentinel-2B
  Terugblik op 2016
  Wereldmilieudag
  Sentinel-3A, blik op de oceanen
  Polio uit te roeien
  Post-COP 21
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Een terugblik op 2016 vanuit de ruimte

Dit eindejaar nodigen we je uit om een aantal gebeurtenissen van het afgelopen jaar te herontdekken in satellietbeelden. Plaats je cursor boven een beeldje om een korte omschrijving te laten verschijnen, en klik om de originele pagina te bezoeken waar je het beeld aan volle resolutie van bewonderen.

 
Het is bevestigd: we hebben met een krachtige El Niño te maken. In januari worden zeer hoge watertemperaturen waargenomen in de Stille Oceaan dankzij verschillende geostationaire en polaire satellieten.
Op 7 januari maakte Aqua-MODIS dit beeld, waarop verschillende oliebranden zichtbaar zijn als gevolg van de gevechten in Libië.
Eind januari organiseerden ESA en BELSPO een evenement gewijd aan de wetenschappelijke en operationele exploitatie van de PROBA-V-missie.
Het Frans-Polynesische eiland Fatu Huku wordt vastgelegd door de Sentinel-2A-satelliet om de gevolgen van stijgende watertemperaturen te bestuderen voor de gezondheid van koraalriffen.
Op 16 februari wordt Sentinel-3A gelanceerd. Deze maakt het mogelijk de temperatuur, kleur en hoogte van het zeeoppervlak te meten en de dikte van het zeeijs. Met de beelden kan ook landgebruik in kaart worden gebracht, en gezondheidsindexen worden opgemaakt voor de vegetatie.
Twee weken na haar lancering stuurt Sentinel-3A ons dit prachtige beeld van de Nijlvallei.
Dit interferogram gebaseerd op Sentinel-1A-beelden toont de bodemvervormingen die het gevolg zijn van de moordende aardbevingen die het Japanse Kumamoto troffen op 14 en 15 april.
Op 16 april werd westelijk Equator opgeschrikt door een aardbeving met magnitude 7,8. Deze maakte 670 slachtoffers. Dit Pléiadesbeeld van de dag na de aardbeving toont de schade in de kuststad Pedernalis, dicht bij het epicentrum.
Austfonna, de grootste ijskap van Europa: eerste satellietbeeld van Sentinel-1B, die werd gelanceerd op 25 april om het radargedeelte van het Europese Copernicusprogramma te vervullen.
Ter ondersteuning van noodinterventies werden Sentinel-1A-beelden gebruikt voor een overstromingskaart van Barguna, Sri Lanka, waar in mei meer dan 200 mensen de dood vonden als gevolg van de Roanu-cycloon.
Dit Proba-V-beeld van 16 mei geeft een idee van de reikwijdte van de bosbranden rond Fort McMurray in westelijk Canada. Vanwege deze branden, die meer dan een maand hebben aangehouden, moesten bijna 100.000 mensen geëvacueerd worden. Meer dan 600.000 ha werd verwoest.
In juni werden 16 Franse departementen getroffen door overstromingen. Zelfs Parijs staat met de voeten in het water en de kunstwerken moeten worden verhuisd. De Copernicus emergency management service wordt ingezet.
In juni begonnen hevige moessonregens boven China, die leidden tot overstromingen en aardverschuivingen in tientallen provincies, met bijna 300 doden tot gevolg. Dit Terra-MODIS-beeld van het Yangtzebekken toont de overstroomde gebieden op 28 juli.
Juli 2016 werd door NASA’s Goddard Institute for Space Studies uitgeroepen tot de warmste maand die ooit werd opgemeten.
Op 24 augustus werd midden-Italië getroffen door een aardbeving met 290 doden en zware materiële schade tot gevolg. De vergelijking tussen Sentinel-1-beelden voor en na de aardbeving tonen een grondverzakking van wel 20 cm.
In september liet de STEREO-ploeg je haar nieuwe filmpje Imaging the Earth for a better protection ontdekken.
Op 4 oktober maakte Terra-MODIS dit beeld van de orkaan Matthew op het ogenblik dat hij over Haïti trekt, het armste land van de Caraïben. Hij verwoestte alles in zijn pad, en maakte 550 slachtoffers en trof in totaal 1,4 miljoen mensen.
Op 25 oktober organiseerden BELSPO en ESA het evenement “The Bright Side of Remote Sensing”. Doel was de wetenschappelijke gemeenschap, de administraties en de private sector te informeren over de mogelijkheden van Sentinelbeelden.
In november liet het Amerikaanse “National Snow and Ice Data Center” weten dat de noordelijke ijskap haar kleinste omvang ooit had bereikt voor die periode. Dit bevestigt een tendens die al sinds het begin van de satellietmetingen wordt geobserveerd.
In december bracht STEREO-team 120 aardobservatieonderzoekers samen op de Belgian Earth Observation Day. Zoals altijd was deze gericht op het stimuleren van uitwisseling en het presenteren van de voortgang van de STEREO-projecten.

Last update: December 22, 2016