EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: June 29,2012

Finale Euro 2012

Nu zondag 1 juli wordt in het olympisch stadion van Kiev in Oekraïne de finale gespeeld van het Europees landenkampioenschap voetbal. Pléiades, de eerste Europese aardobservatiesatelliet met zeer hoge resolutie, biedt u dit nogal indrukwekkend uitzicht op het stadion, als u weet dat die foto werd getrokken op 694 km hoogte.


Het olympisch stadion van Kiev vanuit de satelliet Pléiades. Uittreksel van een op 27 mei 2012 geschoten beeld.
Copyright CNES 2012 – Verdeling Astrium Services/Spot Image

Het scheelt echt niet veel of ook de bal is zichtbaar! Het instrument aan boord van de Pléiades is uitgerust met sensoren waarmee simultaan panchromatische beelden (in zwart en wit) met een resolutie van 70 cm en multispectrale beelden (in kleur) met een resolutie van 2,8 m kunnen worden geschoten.

De panchromatische sensoren registreren in één spectrale breedband (480 - 850 nm) en de multispectrale sensoren in vier spectrale banden, te weten het nabije infrarood (van 0,75 µm tot 0,95 µm), het rood (van 0,60 µm tot 0,72 µm), het groen (van 0,49 µm tot 0,61 µm) en het blauw (van 0,43 µm tot 0,55 µm). Hiermee wordt hetzij een beeld in natuurlijke of in valse kleuren verkregen.

Via complexe mathematische bewerkingen wordt het beeld in kleur, met een oorspronkelijke resolutie van 2,8 m, in het zwart-witbeeld samengevoegd om zo een beeld te vormen dat de voordelen combineert van de precisie en de spectrale rijkdom. Via resampling in het grondstation worden beelden in kleur verkregen met een resolutie van 50 cm, zijnde iets meer dan het dubbele van een diameter van een voetbal.

Meer info
Pléiades image gallery
Pléiades - Imagery to meet European civil and military challenges
Casting voor Pléiades geslaagd