EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: June 04, 2012

Een zwarte lente voor Aardobservatie

Op 1 maart 2012 vierde ESA de tiende verjaardag van de lancering van de milieusatelliet Envisat. Amper enkele weken later, op 8 april, werd de verbinding met de satelliet echter abrupt verbroken. Ondanks alle inspanningen van de ESA-ingenieurs kon het contact met de satelliet niet meer hersteld worden, waardoor ESA zich genoodzaakt zag het einde van de missie af te kondigen.

Envisat is een van de meest complexe satellieten die ooit in een baan om de aarde werden gebracht. De 10 instrumenten aan boord leverden talloze parameters inzake landoppervlak en oceanen, ijsbedekking en atmosfeer. In de loop van haar tienjarig bestaan heeft ze maar liefst 1000 terabyte aan gegevens verzameld ( 1TB = 1000 GB = 1012 bytes), aan de hand waarvan de kennis van onze planeet in diverse domeinen een flinke stap voorwaarts heeft genomen.

Het wegvallen van de instroom aan Envisatgegevens heeft dus een directe impact op de wetenschappelijke gemeenschap, maar brengt ook de continuïteit in gevaar van operationele diensten die werden aangestuurd door deze gegevens, zoals de waarschuwingsdiensten Polar View (opvolging van ijsbergen, gletsjers, ijsschotsen, …) of de diensten van het Europese agentschap voor maritieme veiligheid (opvolging van zeevervuiling, maritiem verkeer etc).

Gebruikers van Envisatdata kijken dus met ongeduld uit naar de lancering van de Sentinelsatellieten, die gepland staan in het kader van het GMES-programma (Global Monitoring for Environment and Security) om precies deze continuïteit aan gegevens te verzekeren.

Sentinel-1A, de eerste van de Sentinelfamilie, is uitgerust met een synthetische-apertuurrader (SAR) en wordt gelanceerd in oktober 2013. Sentinel-2A moet de aanlevering van optische data aan hoge resolutie verzekeren, en Sentinel-3A is gericht op oceanografie en globale observatie. Ze staan respectievelijk gepland voor juni en april 2014.

Dit ESA filmpje toont een greep uit de enorme database aan prachtige beelden die door
de optische en radarinstrumenten aan boord van de Envisatsatelliet werden opgenomen
in de loop van haar 10-jaar durende reis op 800 km boven onze planeet.

Er is bovendien nog een andere aanbrenger van aardobservatiedata die recent is uitgevallen: eind april is de Vegetation-1-sensor aan boord van de Spot-4-satelliet er na 14 jaar trouwe dienst mee opgehouden. De Vegetation-2-sensor aan boord van Spot-5 heeft er intussen eveneens zijn tiende verjaardag opzitten, en blijft voorlopig dagelijks beelden van de aarde aan 1-kilometerresolutie doorsturen.

De lancering van de kleine Belgische satelliet Proba-V (met V voor Vegetatie), staat geprogrammeerd voor begin 2013. Zij moet samen met Sentinel-3A de continuïteit van deze gegevens verzekeren.

Meer informatie
ESA declares end of mission for Envisat
ESA's Sentinel satellites
Envisat: 10 years of climate and environmental research
10 years of VGT2
About Proba-V
Proba V International Users Committee