EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: June 6, 2010

Wereldmilieudag

Op 5 juni houdt de Verenigde Naties jaarlijks haar Wereldmilieudag. Sinds 1972 wordt dit evenement georganiseerd met als doel interesse en politieke acties te bevorderen, zowel als om ons bewust te maken van de rol die men kan spelen in de strijd tegen milieuproblemen.

Te dezer gelegenheid publiceert het Centrum voor VEGETATION-beeldverwerking (CTIV), dat gevestigd is aan het VITO in Mol (België), op zijn website twee animaties waarmee je de ontbossing in Matto Grosso in Brazilië en in Borneo in Maleisië tussen 1999 en 2009 pas goed duidelijk wordt.

Klik op de afbeeldingen om de animatie te visualiseren op de website van het CTIV
By courtesy of the VEGETATION Programme, produced by VITO

De twee afbeeldingen hierboven zijn kleurencomposities midden-infrarood/nabij-infrarood/blauw (RGB) die zijn samengesteld op basis van satellietbeelden die door de Spot VEGETATION-sensor werden genomen van Borneo in 1999 en 2009. De vegetatie wordt getoond in groen en de ontboste gebieden in oranje. De originele wouden zijn donkergroen.

Je ziet duidelijk het aandeel ontboste zones toenemen tussen 1999 en 2009. In Zuidoost-Azië, en vooral in Maleisië, Indonesië, en Papoea Nieuw-Guinea is een van de voornaamste oorzaken van het verlies aan tropische bossen de omschakeling naar oliepalmplantages.

Voor meer informatie over ontbossing, ga naar de volgende pagina’s op onze website 10 years of Imaging the Earth:

Een onvervangbare habitat”, dat handelt over de ontbossing en biodiversiteitsverlies in Azië en

Biobrandstoffen en het regenwoud”, dat dieper ingaat op het probleem van de bijdrage van de biobrandstofboom aan de ontbossing in Zuid-Amerika.