EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: May 11, 2010

Satellieten observeren de zwarte vloed

Drie weken na de explosie van het boorplatform in de Mexicaanse Golf blijft de olie in de oceaan uitstromen met een debiet van maar liefst 800.000 liter per dag. Alle middelen worden ingezet om de uitbreiding van de vervuiling een halt toe te roepen, en de kwetsbare kusten van Louisiana zoveel mogelijk te beschermen. Na het falen van de diepzeerobots is nu ook de plaatsing van een “insluitingskoepel” mislukt. De conventionele controlemethoden, zoals drijvende dammen, absorberende boeien of dispergeermiddelen wachten op de versterking uit meer drastische oplossingen, of het nu gaat over het afdichten van het lek door rubberinjectie, het boren van een tweede bron of de inzet van opruimingsschepen, die in staat zijn vervuild water op te nemen en het te behandelen alvorens het weer in zee te lozen.

Wetenschappers maken zich nu bovendien zorgen over een bijkomende bedreiging, namelijk dat de olievlek opgepikt zou worden door de “Loop Current”, de lusvormige stroming die de voortzetting is van de Caribische Stroom en de wateren van de zuidelijke Atlantische Oceaan naar de Golfstroom en de noordelijke Atlantische Oceaan stuurt langsheen de zeestraat van Florida.
Als de winden de olievlek naar het zuiden stuwen, of als de stroming zich meer naar het noorden zou verplaatsen, zou de olie naar de archipel van “Florida Keys” gestuwd kunnen worden, een reeks koraaleilanden die zich over meer dan 200 km uitstrekt ten zuidoosten van het schiereiland Florida. De olie zou, wanneer ze door de Golfstroom wordt opgepikt, ook de oostkust van de Verenigde Staten kunnen treffen.

De olievlek gezien door de MODIS-sensor aan boord van de NASA-satelliet Aqua,
op 25 april (boven) en 9 mei (onder). Klik op de beelden om ze in
hoge resolutie te bekijken op de NASA-website.
Credit: NASA Goddard / MODIS Rapid Response Team

De beelden hierboven zijn warekleurenbeelden die door de MODIS-sensor werden genomen op 25 april (boven) en 9 mei (onder). Het waarnemen van vervuiling door koolwaterstoffen is enkel onder bepaalde omstandigheden mogelijk, wanneer het zonlicht wordt weerkaatst in de richting van de sensor (een effect dat “sunglint” wordt genoemd). De olievlek, waarvan het oppervlak vlakker is dan het omliggende water, gedraagt zich als een spiegel, en komt dus veel helderder over.

Gewoonlijk gebruikt men radarbeelden om het voortschrijden van olievlekken op te sporen en te volgen (zie de pedagogische fiche “Satellieten sporen olievlekken op”).


CKaart geproduceerd op basis van ASAR-gegevens verzameld op 2 mei 2010.
Voor meer informatie, klik op de afbeelding. Bron: ESA

Op deze manier kunnen de gegevens verzameld door de ASAR-sensor (Advanced Synthetic Aperture Radar) van de Europese Envisat-satelliet in combinatie met informatie over de staat van het zeeoppervlak en de stromingsbewegingen gebruikt worden voor de precieze vaststelling van het uitbreiden van de olievlek en het risico dat ze loopt de “Current Loop” te treffen.

Meer informatie
Deepwater Horizon - Centre de Documentation, de Recherche et d'Expérimentations sur les pollutions accidentelles des eaux (CEDRE)
Deepwater Horizon Incident, Gulf of Mexico - Office of Response and Restoration - NOAA's Ocean Service
Envisat monitoring changes in oil spill

Andere satellietbeelden
Images delivered under the Charter Space and major disasters
Geoeye-1 beeld van 29 april 2010
NASA's Imagery of the Oil Spill
Spot 5 beeld van 25 april 2010
Spot VEGETATION Images

Laaste ontwikkelingen
19 May: Gulf of Mexico oil spill in the Loop Current

26 mei: Ruimtebeelden laten zien hoe olielek zich verspreidt - ESA Kids

13 June: See how the oil spill in the gulf would look over your hometown