EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: March 8, 2010

De storm Xynthia

Na Spanje en Portugal getroffen te hebben, daalde de storm Xynthia over Frankrijk neer op 27 en 28 februari. De wind bereikte snelheden tot 160 km/u aan de kust en 120-130 km/u in het binnenland met pieken van 237 km/u. De storm veegde over een groot gebied van de Atlantische kust tot de Ardennen, maar ook de Pyreneeën en de vallei van de Rhône werd niet gespaard.

De storm zorgde voor een gevoelige stijging van de zeespiegel, en in combinatie met hoog tij resulteerde dit in uitzonderlijke overstromingen langsheen de kust van de Vendée en Charente Maritime.

Door het samen voorkomen van sterke winden, hoge waterstanden en zware regenval veranderde de storm dus in een bijzonder verwoestende gebeurtenis, met overstromingen, omgevallen bomen, ingestorte daken en dijkbreuken tot gevolg. Het onweer was met 53 doden en 300 gewonden het meest dodelijke in Frankrijk sinds 1999.

In de Vendée, die zwaar getroffen werd, drong de zee binnen in kuststadjes binnen, en de gemeenten Aiguillon-sur-Mer, La Faute-sur-Mer en La Tranche-sur-Mer werden overstroomd door water dat tot wel 1,5 meter hoog reikte.Klik op de verschillende beelden om ze op hogere resolutie te bekijken op
de websites van Spot Image en SERTIT.
Bron: Spot Image, Service Régional de Traitement d’Image et de Télédétection

Door archiefbeelden (boven), een Spot-4-beeld van 2 maart 2010 (midden) en een Envisat ASAR-beeld van 4 maart 2010 met elkaar te vergelijken, kon men een crisiskaart opmaken van de overstroomde gebieden in de gemeenten Tranche-sur-Mer en l’Aiguillon-sur-Mer (onder).

Meer informatie
De storm Xynthia: Spot 4 toont de overstroming van de Vendée-kust (FR)
De storm Xynthia op Météo France
Doortocht van de storm Xynthia in België – nieuws van het KMI