EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: October 15, 2009

Omvang van de schade op de Samoa-eilanden

Op 30 september veroorzaakte een onderzeese aardbeving met een magitude 8 op de schaal van Richter een tsunami die over verschillende Zuid-Pacifische eilanden is getrokken. Het epicentrum, dat zo'n ongeveer 200 km ten zuiden van de hoofdstad van Samoa (Apia) lag, was dicht bij de samenkomst van de Pacifische en de Australische aardplaten in de Tongatrog. Deze oceanische trog, die tot een diepte van 10.882 meter gaat, is een van de gebieden met de meeste actieve vulkanen ter wereld.

Golven tot 3,5 meter hoog spoelden over de eilanden Savai'i, Upolu (westelijk Samoa) en Tutuila (Amerikaans Samoa), verwoestten de kust, en eisten 200 levens.


Bron: NASA Earth Observatory

Op dit ASTER-beeld van 12 oktober, met een beeld van 2004 ter vergelijking, kunnen we de omvang van de schade duidelijk zien.

De kustgebieden zouden in de toekomst nog kwetsbaarder kunnen worden voor natuurrampen zoals tsunami's. Stedelijke ontwikkeling, kusterosie, vernietiging van natuurlijke buffering zoals mangrovebossen en koraalriffen, en de stijgende zeespiegel zijn allemaal risicofactoren voor kuststaten en in het bijzonder voor eilandstaten, die in tegenstelling tot de Samoa-eilanden vaak van geringe hoogte zijn.

Als u meer wilt weten over het thema van de stijgende zeespiegel, ga dan naar de pagina "Bedreigde eilanden" die ontwikkeld werd als aanvullende informatie bij de poster 10 Years of Imaging Oceania.

Meer info: International Charter Space and Major Disasters