EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: October 08, 2009

Het ISS monitort de gletsjers van Patagonië

Het Zuidelijke IJsveld van Patagonië (Campo de Hielo Sur), dat schrijlings over de zuidelijke Andes ligt op de Chileens-Argentijnse grens, is de derde grootste ijskap ter wereld na Antarctica en Groenland. Met een lengte van 350 km bedekt het 17.000 km² en voedt het 48 gletsjers. De gletsjers aan de oostflank van de Andes monden uit in verschillende grote zoetwatermeren, terwijl die aan de westflank hun ijs in de Stille Oceaan afzetten langsheen een complex netwerk van fjorden.


Bron:NASA Earth Observatory

Dit beeld, dat werd genomen vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS toont de monding van twee gletsjers (Penguin Glacier en HPS 19 - wat staat voor Hielo Patagónico Sur) in een fjord. Het ijs van het gletsjerfrond breekt af en vormt talrijke ijsbergen (een proces dat bekend staat als "afkalven"). De grootste ijsberg die op deze afbeelding zichtbaar is, is ongeveer 2 km groot.

Als je meer wil weten over de terugtrekking van gletsjers, bezoek dan de pagina "Gletsjers" die ontwikkeld werd als aanvullende informatie bij de poster "10 Years of Imaging South America".