EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update:October 1, 2009

Zwarte reeks in Zuid-Oost-Azië en de zuidelijke Stille Oceaan

In de nasleep van de tsunami die veroorzaakt werd door een aardbeving van magnitude 8 – die over Samoa in de Stille Zuidzee sloeg en bijna 150 mensen doodde – werd het Indonesische eiland Sumatra in de Indische Oceaan getroffen door twee opeenvolgende aardbevingen. De eerste, van 7,6 op de Richterschaal, ontstond op 45 km buiten de kust van Padang, een kuststad met 900.000 inwoners. De tweede, 6,8 op de Richterschaal, greep minder dan 24 uur later plaats, 270 km ten zuidoosten van de vorige. Totnogtoe zijn er 529 doden geteld, maar volgens de Indonesische autoriteiten kan de dodentol oplopen tot wel 1000 slachtoffers.


De tyfoon Parma gezien door de sensor MODIS op 30 september 2009
Bron: NASA Earth Observatory

In de noordwestelijke Stille Oceaan is het gevaar dan weer afkomstig van orkaanactiviteit. Na de verwoestende doortocht van tyfoon Ketsana en de stortregens ervan op de Filippijnen, Vietnam en Laos – waarbij de tyfoon bijna 400 slachtoffers maakte en bijna twee miljoen mensen getroffen werden – wordt de regio opnieuw bedreigd door een tyfoon, genaamd Parma. Tyfoon Parma, die momenteel gerangschikt wordt als een tyfoon van categorie 4, is nog aan het groeien en zal de noordelijke Filipijnen treffen in de nacht van 2 op 3 oktober.

Voor meer informatie over natuurrampen in Azië kan je de webpagina "Een strijd zonder einde" bezoeken, die ontwikkeld werd als aanvullende informatie op de poster "10 years of Imaging North Asia".