EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: March 26, 2009

Landsat 5 viert zijn 25ste verjaardag

Hier ziet u het beeld dat exact 25 jaar geleden genomen werd door de satelliet Landsat 5 na haar lancering in maart 1984. samen met haar jongere zusje Landsat 7 blijft de satelliet Landsat 5 haar missie uitvoeren, die oorspronkelijk slechts 3 jaar moest gaan duren, en levert op continue basis beelden bestemd voor onderzoek.


Beeld van de Mont Redoubt, een actieve vulkaan van 3108 meter hoog op het
schiereilandvan Alaska, genomen op de eerste maart 2009 door de
Landsat 5-satelliet.Klik op de afbeelding om haar te downloaden

Na bijna 20 jaar inactiviteit ontwaakte de vulkaan op 22 maart. Het Alaska
Volcano Observatory heeft gistermorgen een explosieve eruptie opgemeten, die assen
tot meer dan 15 km hoog uitwierp. Drie andere erupties zijn sindsdien al opgetekend.
Image courtesy: Read, Cyrus - AVO/USGS March 21, 2009

Deze uitzonderlijke levensduur heeft het mogelijk gemaakt de kloof te dichten die was veroorzaakt door de mislukte lancering van de Landsat 6-satelliet in 1993. Sinds haar lancering heeft Landsat 5 meer dan 700.000 beelden geschoten.

Landsat 5 draait rond de aarde op een hoogte van gemiddeld 705 km in een cirkelvormige, quasi-polaire baan, en heeft een nuttige lading die bestaat uit twee instrumenten: de MSS-sensor (Multispectral Scanner System) en de TM-sensor (Thematic Mapper).

De eerste is offline gegaan in augustus 1995, maar de gegevens die worden verzameld door de TM-sensor worden nog steeds op regelmatige basis doorgestuurd naar diverse ontvangststations verspreid over de aardbol. De TM-sensor beschikt over 7 spectrale banden (in het zichtbare, het nabij-infrarode, het midden-infrarode en het thermisch-infrarode licht), hij heeft een ruimtelijke resolutie van 30m voor alle banden (120m voor thermisch infrarood) en bestrijkt een gebied van 185 km breed.

De heliosynchrone baan van de Landsat-satellieten garandeert de observatie van eenzelfde punt op aarde elke 16 dagen, op hetzelfde moment van de dag, waardoor het ideale werktuigen zijn voor de observatie van veranderingen.

De continuïteit van het Landsat-programma, het oudste aardobservatieprogramma van de Verenigde Staten, wordt verzekerd door de satelliet LDCM (Landsat Data Continuity Mission), waarvan de lancering wordt voorzien in 2012.

Ter gelegenheid van deze verjaardag heeft de NASA een fotogallerij samengesteld ter illustratie van de belangrijke gebeurtenissen in de loop van de voorbije 25 jaar. Een opeenvolging van beelden toont ook de indrukwekkende ontwikkeling van de stad van Las Vegas van 1984 tot vandaag.


Meer informatie:
Earth-Observing Landsat 5 Turns 25
Landsat Then and Now