EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: February 15, 2016

De branden keren terug naar Australië

Begin februari heeft Zuidoost-Australië het hoofd moeten bieden aan de felste branden in zijn geschiedenis. Vanwege de gecombineerde effecten van hitte, droogte, wind en helaas ook brandstichting, hebben de branden meer dan 390.000 ha geteisterd, voornamelijk in Victoria. Zo'n 210 mensen zijn overleden, 7500 anderen werden dakloos en hele dorpen zijn van de kaart geveegd.

Terwijl men nog de balans aan het opmaken is bedreigen nieuwe bosbranden alweer de regio van Melbourne, en werden honderden bewoners geëvacueerd. Brandweerlieden strijd tegen de drie grote uitbraken, die als het gevolg zijn van opnieuw aangewakkerde sintels door de wind en een verdere stijging van de temperatuur.

Satellietbeelden worden niet alleen gebruikt voor het detecteren van rookpluimen die de belangrijkste vuurhaarden tonen. Ze staan ons ook toe de omvang van de verbrande gebieden te bepalen.


Klik op het beeld om het in volle resolutie te bekijken op de website Earth Observatory. Source: NASA Earth Observatory

Dit valse kleurenbeeld werd genomen door de sensor Advanced Land Imager (ALI) aan boord van de EO-1 satelliet van de NASA op 10 februari 2009. Het toont de omvang van de schade rond de stad Running Creek, in het noord-oosten van het gebied dat het felst getroffen werd door de branden eind januari en begin februari (tussen Melbourne en Lake Eildon, zie Bushfire Emergency Map voor de locatie). Intacte vegetatie is fel groen, verbrand gebieden zijn donkerroze/rood. Helderroze/rode vlekken komen overeen met actieve branden.

Andere satellietbeelden
Envisat - ‘Black Saturday’ bushfires
Terra Aster - Killmore East-Murrindindi Complex South Fire, Victoria