EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: January 26, 2009

Opwarmingstrends in Antarctica

Lang werd geloofd dat Antarctica beschut was voor de opwarming van de aarde. De metingen van de weerstations, die zich voornamelijk in de kustzone bevinden, duidden totnogtoe een stabiele toestand of zelfs een afkoeling aan van dit continent, waar de temperaturen kunnen dalen tot -80°C. Enkel het Antarctisch Schiereiland toonde een sterke gevoeligheid voor opwarming.

Een ploeg onderzoekers heeft onlangs een studie gepubliceerd die aantoont dat Antarctica in werkelijkheid is opgewarmd met ongeveer 0,12°C per decennium sinds 1957.

Met behulp van satellieten hebben we toegang tot tijdreeksen van de bodemtemperaturen in heel het continent. De metingen zijn echter beperkt tot de dagen zonder bewolking en dus beïnvloed omdat ze steeds onder soortgelijke omstandigheden werden genomen. Bovendien dateren de eerste satellietgegevens van 1981, waardoor we "slechts" 26 jaar terug kunnen kijken. Dit is waarom de onderzoekers over deze 26 jaar de gegevens bekomen met de AVHRR-satellietsensoren hebben vergeleken met data van meteostations. De aldus bekomen relatie tussen bodem- en satellietmetingen stelde hen in staat de waarden te extrapoleren, zodat het leek alsof de satelliet al in orbit was sinds het begin van de meteorologische waarnemingen in 1957.


Satellites Confirm Half-Century of West Antarctic Warming
State of Antarctica: red or blue?

Meer informatie over Antarctica
Belgian Polar Platform
Educapoles
Discovering Antarctica