EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: October 9, 2006

Opduikend koraal

Op 26 december 2004 werd het eiland Sumatra op Indonesië getroffen door een van de zwaarste aardbevingen ooit waargenomen. Op sommige plaatsen werd de zeebodem opgetild, op andere plaatsen is hij verzakt, wat geleid heeft tot allesverwoestende tsunami's die gereikt hebben van de kusten van Indonesië tot Myanmar, van Bangladesh tot Sri Lanka, tot wel aan de Afrikaanse kust ter hoogte van Somalië. Honderdduizenden mensen lieten hierbij het leven (zie het artikel over de tsunami).
Analyse van de voor en na satellietbeelden hebben aangetoond dat het zeebodemniveau permanent werd gewijzigd nabij de verbinding van de indo-australische plaat en de birmaanse onderplaat.


Beelden van het eiland Noord Andaman voor en na de aardbeving opgenomen door
het instrument ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection
Radiometer) aan boord van de NASA-satelliet Terra. Klik op de beelden om het
in volle resolutie te bekijken op de website Earth Observatory

Deze ASTER beelden van het eiland Noord Andaman tonen duidelijk aan dat de aardbeving de opheffing van koraalriffen tot aan hun basis heeft veroorzaakt. Het VNIR (Visible and Near Infrared) systeem detecteert het groene, het rode en het nabij-infrarode licht, wat toelaat heel duidelijk het water (in blauw), de vegetatie (in rood) en de opgedoken koraalzones of naakte bodem (in wit) te onderscheiden.

Vóór de aardbeving is het onder water liggende rif te herkennen als een lichtblauwe halo rond het eiland. Op het meest recente beeld is het koraal echter wit of roodachtig, wat duidelijk aantoont dat het boven water is komen te liggen. De roze kleur laat vermoeden dat het blootliggende koraal afgestorven is en nu gekoloniseerd wordt door algen.

Meer info

Complete artikel "Rise and Fall: Satellites Reveal Full Length of Tsunami-Generating Earthquake" op de website Earth Observatory