EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: August 22, 2006

Olievervuiling in Libanon

Aan het conflict tussen Libanon en Israël kwam op maandag 14 augustus een einde met de goedkeuring door beide landen van resolutie 1701 van de UNO-Veiligheidsraad over een staking van de vijandelijkheden. De menselijke balans van deze 34 dagen durende oorlog is heel zwaar, namelijk bijna 1300 burgerslachtoffers waarvan 1200 Libanezen. In Libanon werden meer dan 4000 mensen gewond en heel wat infrastructuur, industriële installaties maar ook woningen werden vernield en een kwart van de zowat 4 miljoen inwoners ging voor het geweld op de vlucht.

Naast de menselijke en materiële gevolgen, is er jammer genoeg ook veel schade aan het milieu berokkend en met name de olievervuiling als gevolg van de bombardementen op 13 en 15 juli op een elektriciteitscentrale op 30 km ten zuiden van Beiroet. Dertien duizend ton zogeheten " intermediate " olie lekte weg uit de opslagtanks van de centrale en kwam in de kuststreek over een afstand van 120 kilometer in zee terecht. Deze ramp, die een gebied trof dat al erg onder de vervuiling en de opwarming van het water te lijden had, werd nog verergerd omdat de opruimingswerkzaamheden niet konden beginnen vóór de vijandelijkheden waren beëindigd.


Beeld dat op 8 augustus laatstleden met het ASTER-instrument aan boord van de Terra-satelliet van NASA werd genomen. Klik op de foto voor een visualisatie met volle resolutie(3243 kb) op de site van het Earth Observatory.

Op het bovenstaand ASTER-beeld is de olievlek in een lichtjes donkerblauwe schakering aan het oceaanoppervlak waar te nemen. Goed te zien is dat de vlek, voortgestuwd door de zuidwestenwinden, zich uitstrekte van de electriciteits-centrale onderaan het beeld tot helemaal ten noorden van Beiroet. De sterk verstedelijkte streek rond Beiroet, met zijn karakteristieke lintbebouwing, is grijs ingekleurd.

Op beelden genomen met passieve sensoren, die het gedeelte van de zonnestraling dat door het doel wordt teruggekaatst opvangen, zijn olievlekken niet altijd gemakkelijk te identificeren. Het water heeft daarop namelijk een donkere kleur en door de aanwezigheid van olievlekken verandert die kleur doorgaans heel weinig. Daarom wordt vaker gebruikgemaakt van actieve sensoren zoals radars, die een signaal uitsturen naar het doel en dat signaal opnieuw oppikken.

Toen dit beeld genomen werd bevond de olievlek zich in een gedeelte waarop het oppervlak van het water zeer duidelijk te zien is zodat de vlek nog beter waar te nemen is. In het algemeen, hoe "ruwer" het wateroppervlak is (wegens een woelige zee), hoe lichter het water kleurt. Aangezien koolwaterstoffen een "dempend" effect hebben op de bewegingen van het water, wordt het oppervlak effen en kleuren vervuilde gebieden donker in.

Meer informatie
over de vervuiling in Libanon
over de opsporing van koolwaterstoffen via satelliet (Zie Aardobservatie in de klas/De fiches)
Noodhulp voor Libanon