EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: October 11, 2005

Aardbeving in Pakistan

Op 8 oktober 2005 heeft een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter het noorden van Pakistan, het noorden van Indië en Afghanistan getroffen. Het epicentrum bevond zich in de bergen van het Pakistaanse Kasjmier, vlakbij de indo-pakistaanse grens zo'n 95 km ten noordoosten van Islamabad.

De breuklijn is gesitueerd tussen de Indische en Euraziatische plaat en heeft een lengte van meer dan 100 km. De aardschok duurde ongeveer een minuut maar werd gevolgd door verschillende naschokken (tien uur na de aardbeving werden nog 18 schokken met een kracht van 5,0 waargenomen). De laatste balansen vermelden meer dan 30 000 doden, 43 000 gewonden en 2,5 miljoen daklozen. Gehele dorpen werden van de kaart geveegd, diverse terreinverschuivingen hebben wegen en bruggen geblokkeerd waardoor het werk van reddingsteams wordt bemoeilijkt.


Vergelijking van Ikonosbeelden van de regio nabij het epicentrum
genomen op 22 september 2002 (links) en 9 oktober 2005 (rechts).
Klik op het beeld om het te bekijken op de website van Space Imaging.

Deze aardbeving is het aangekondigde gevolg van de noordwaarste beweging van de Indische plaat met 4 centimeter per jaar en zo botst met de Euraziatische plaat. Dezelfde beweging ligt aan de basis van het ontstaan van de Himalaya, die trouwens nog steeds wordt gevormd.

Meer info
U.S. Geological Survey, National Earthquake Information Center
Wikipedia