EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: August 23, 2004

Florida na Charley


Fragmenten van de beelden van de stad Punta Gorda genomen door de Ikonos satelliet.
Copyright Space Imaging, Inc.

De Ikonos satelliet, die in orbit rond de aarde is op een hoogte van 681 km, heeft twee dagen na de doortocht van de orkaan Charley in Florida, deze verbazingwekkende beelden gemaakt van Punta Gorda en Port Charlotte, twee steden op de westkust van Florida.

De orkaan Charley sloeg eerst toe in Cuba en Jamaica en maakte er vijf dodelijke slachtoffers. Nadien zette hij koers naar de eilanden van Zuid-Florida, met windsnelheden boven de 230 km/h, golven van 4,5 m hoogte en vergezeld van zeer heftige stortbuien. De daken van talrijke gebouwen werden afgerukt, bomen werden afgeknakt, voertuigen werden meegesleurd en groot aantal ruiten werd aan diggelen geslagen door rondvliegend puin. Bij zijn doortocht over de golf van Mexico won Charley zo aan kracht dat vrijdag 1,4 miljoen mensen dienden geëvacueerd te worden in de dichtbevolkte baai van Tampa, dat zelf uiteindelijk gespaard bleef. De voorlopige balans spreekt van 20 doden en miljoenen dollars schade.

Het beeld hierboven is een fragment van een opname van 15 augustus. Het toont de omvang van de verwoestingen van deze orkaan van categorie 4. Wegen, parkings en tuinen zijn bezaaid met brokstukken, wat een "verwarde" indruk geeft in vergelijking met de opname van 28 juli 2002, waar de diverse beeldbestanddelen netjes en geordend zijn. De helft van het grijze gebouw, rechts in beeld, lijkt in mekaar gezakt en de gebouwen links ervan zijn hun dak kwijt. Bovenaan het rechthoekige turkooiskleurige zwembad in het midden van het beeld is het ovale park, dat zeer duidelijk zichtbaar was op het beeld uit 2002, een bruine cirkel geworden, wat er waarschijnlijk op wijst dat de bomen ontworteld zijn.

U kan de volledige beelden bekijken op de Earth Observatory site bekijken door op de volgende links te klikken:
Punta Gorda 15/08/2004 (1.4 MB JPEG)
Punta Gorda 28/07/2002 (1.7 MB JPEG)
Charlotte Harbor 28/07/2002 (2.0 MB JPEG)
Charlotte Harbor 15/08/2004 (2.2 MB JPEG)

Beelden van dit type met een resolutie van 1m kunnen gebruikt worden schattingen van schade, zoek- en reddingsacties en voor de verzekeringssector.