EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: May 25, 2004

Roland Garros


Extractie van een Spot 5 beeld van het Roland Garros stadium
©CNES 2003 Distribution Spot Image
Klik op het beeld om het in volle resolutie te aanschouwen op de website van Spot Image
Beweeg met de muis over de tennisvelden om het stadiumplan te zien

Op 24 mei is de 74ste editie van het Internationale tennistornooi van Frankrijk van start gegaan. Ter dezer gelegenheid ziet u hier een extractie van een Spot 5 beeld over Parijs. Het beeld werd genomen op 9 april 2003 en heeft een resolutie van 2.5m.

De jongste telg van de Spot familie werd gelanceerd in mei 2002. Zoals haar zustersatellieten cirkelt ze in een cirkelvormige polaire zonsynchrone baan op een hoogte van 832km. Haar nuttige lading omvat in hoofdzaak twee identieke optische instrumenten met hoge resolutie (HRG geheten, van Haute Résolution Géométrique), een HRS-sensor (Haute Résolution Stéréoscopique) en het VEGETATION instrument.

Beide HRG sensoren kunnen ofwel onafhankelijk ofwel simultaan functioneren in panchromatische modus (spectraal bereik: 0.48-0.71 µm, 2.5 m of 5 m resolutie) of multispectrale modus (10m resolutie voor de groene-B1, rode-B2 en NIR-B3 band en 20m voor de midden-infrarode-B4 band). Kleurbeelden met 2.5m resolutie, zoals dit, worden verkregen door fusie van twee panchromatische beelden met 5m resolutie die een halve pixel zijn verschoven ten opzichte van elkaar en dit te combineren met een multispectraal beeld met 10m resolutie in drie banden.

Met het HRS instrument kunnen stereobeelden worden genomen met een swath van 120km en een lengte van 600km (maximale lengte van een scene). Dit gebeurt in een panchromatisch bereik met een resolutie van 10m en onder een kijkhoek van ±20°.

VEGETATION 2 is een breedbeeldcamera (swath 2250 km, resolutie 1km). Dezelfde banden als het HRG instrument worden gebruikt (B2, B3 en MIR), alsook een experimentele band B0 (0.43-0.47 µm) voor oceanografische toepassingen en atmosferische correcties.

Meer info
Meer info over SPOT
De website van Roland Garros