EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: April 5, 2004

Een onverwachte orkaan


SPOT VEGETATION beeld van 26/03/04
Copyright CNES
Klik op het beeld om een ander beeld te krijgen van de orkaan dat geschoten werd op dezelfde dag
door de sonde MODIS van de satelliet Terra op de site van de Earth Observatory

Dit beeld van een tropische orkaan werd gemaakt ten zuidoosten van de stad Curitaba aan de Braziliaanse kust op 26 maart door het instrument VEGETATION 2 aan boord van de satelliet SPOT 5.

De vorming van een orkaan in de Zuid-Atlantische Oceaan is volstrekt ongewoon, daar de watertemperatuur er doorgaans te fris en de verticale windschering te sterk zijn. Hoewel die orkaan niet zo krachtig was (niveau 1 op de schaal van Saffir-Simpson, met windsnelheden in de oog van de orkaan tussen 121 en 129 km/h), zijn er toch 2 doden gevallen en werden duizenden woningen beschadigd.

VEGETATION is een multispectraal instrument aan boord van de satellieten Spot 4 (VEGETATION 1) en Spot 5 (VEGETATION 2). De beeldresolutie is constant vastgelegd op 1 km over de gehele breedte van een oppervlakte van 2400 km, die haast dagelijks de volledige aardbol bestrijkt. VEGETATION heeft als hoofdopdracht de continue, regionale en algemene follow-up van de continentale biosfeer en precieze metingen leveren over de voornaamste kenmerken van het plantendek, met name op het gebied van de landbouwproductie en de gevolgen van de ontbossing. VEGETATION levert ok gegevens over de kleur van het water, wat nuttig is in oceanografische toepassingen.

Meer info:
Earth Observatory website
Meer informatie over wervelstormen vindt u op de site van Météo France
Meer informatie over het programma VEGETATION