EOEdu Nieuws
  Aanbod
  Beeldselectie
  Beeldarchief
Aardobservatie in de klas
CDRom BEO
City promotion
Edusat
Spel en poster Europa
MozaÔek BelgiŽ
Oefeningenbladen
Satellite launch table
SEOS A world of images
Stereo II
Wedstrijd Eduproba
Wereldtransecten
World Heritage
10 jaren SPOT VEGETATION
World's forests

Last update: September 15, 2003

Hittegolf en droogte van de zomer 2003

Het linkerbeeld toont het verschil in gemiddelde dagtemperatuur aan de grond tussen juli 2003 en juli 2001. De rood gekleurde delen, vooral in het zuiden en het oosten van Frankrijk, kenden de jongste zomer temperaturen die 10°C hoger lagen. De gegevens werden bekomen door de MODIS-sensor (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) aan boord van de Terra-satelliet die beheerd wordt door NASA. Klik op het beeld voor een beeld in volle resolutie (1.37MB) op de website Earth Observatory van NASA.

Het rechterbeeld geeft de variatie weer van de vegetatie index van de maand augustus 2003 t.o.v. die van augustus 2002. Voor wat betreft de blauw gekleurde gebieden was de vegetatietoestand vergelijkbaar voor de beide jaren. De rood gekleurde gebieden werden echter getroffen door droogte in 2003. De meest getroffen gebieden behelzen het zuidoosten van Frankrijk, het Centraal Massief en het noorden van Italië. Dit beeld werd bekomen op basis van gegevens van de VEGETATION2-sensor aan boord van de satelliet Spot 5.

Ook in België werd de maand augustus gekenmerkt door een neerslagtekort en bijzonder hoge temperaturen en stralingswaarden. De figuur hierboven toont het aantal dagen met hydrologische stress voor de maisgewassen in de maanden juli en augustus. Deze figuur komt uit het door satellietbeelden ondersteunde agrometeorologisch bulletin dat gepubliceerd wordt in het kader van het project Belgian Crop Growth Monitoring System (B-CGMS) onder financiering van Wetenschapsbeleid.

Meer info:
op de website NASA's Earth Observatory
op de website van CNES
op de website van het Centre de traitement d'images VEGETATION